Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού 2016

Συμπαραγωγή
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων

Μια σημαντική διοργάνωση που έγινε θεσμός: η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού διοργανώνεται τακτικά και έχει στόχο την προβολή και προώθηση της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής δημιουργίας. Αποτελώντας πεδίο συνάντησης ανάμεσα στο κοινό και τους έλληνες χορογράφους, συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση του σύγχρονου προσώπου του χορού στη χώρα μας. Τα έργα που θα παρουσιαστούν στη φετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού θα επιλέξει Διεθνής Επιτροπή, αποτελούμενη από πέντε διακεκριμένες προσωπικότητες – διευθυντές ευρωπαϊκών φεστιβάλ.

Αγαπημένοι συνάδελφοι με χαρά σας ανακοινώνουμε τα επιλεγμένα από την επιτροπή έργα που θα παρουσιαστούν στην 5η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 22, 23 και 24 Οκτωβρίου 2016, αλφαβητικά με το όνομα του χορογράφου :

Ομάδα Χορογράφος Έργο
Λυδία Λίθος Φένια Αποστόλου Twisted Genters
Amorpfy Τζένη Αργυρίου Dr. Maybe Darling
CAST Μπέτυ Βιτυνάρου A woman’s dream
Ήρος Άγγελος Πέτρος Γάλλιας Corpus Poeticus
Κινητήρας Αντιγόνη Γύρα My fish
Saltator Γιάννης Καρούνης Nature
Πρόσχημα Μαρία Κολιοπούλου A room of her own
Σοφία Κονδυλιά Σοφία Κονδυλιά Human Construction
Creo Πωλίνα Κρεμαστά Zenith
Λούνα Παρκ Κοσμάς Κοσμόπουλος Lessen to the fourth
Χορευτές του Βορρά Τατιάνα Παπαδοπούλου Insist
Κι όμως Κινείται Χριστίνα Σουγιουλτζή The God’s particle

Η επιτροπή που επέλεξε από τα έργα που προτάθηκαν, αλφαβητικά:

Assen Assenov, director | One Foundation for Culture and Arts / Sofia / Bulgaria

Anneli Binder, M.A.M.A Programm Tanz &Performance/ Dampfzentrale Bern / Switzerland

Rolf Dennemann director creations / performance art, artistic director of the Festival Off Limits, writer, actor / Germany

Annelie Gardell, Teaterchef/ Artistic Director / Dansens Hus / Stockholm / Sweeden

Donald Hutera,  DanceCritic and writer / United Kingdom

Saeed Kabeel, Theater Programmer, Acting as Head of Programming Unit - Arts Center / Egypt

Benjamin Perchet, Director, Dublin Dance Festival / Festival House, Ireland

Agabi Fatma Zohra, Festival Culturel International de la Dance Contemporaine d'Alger / Algerie

 

Choreographers.gr

15ο Φεστιβάλ Χορού Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων

15ο Φεστιβάλ Χορού Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων

Το Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων γίνεται 15 ετών και επιστρέφει ανανεωμένο με κεντρικό σύνθημά του: «Επανεκκίνηση»

Αναλυτικό Πρόγραμμα του 15ου Φεστιβάλ Χορού - αρχείο pdf

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 15ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ - αρχείο pdf

Με 42 συμμετοχές στην Αθήνα και 12 στη Θεσσαλονίκη, οι Έλληνες χορογράφοι δηλώνουν δυναμικό παρόν στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, με φαντασία, δημιουργικότητα και ελπίδα για το μέλλον, και μας προσκαλούν στη μεγάλη γιορτή του σύγχρονου ελληνικού χορού: 1 – 14 Ιουνίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα, και 1 – 4 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς Μελίνα Μερκούρη στη Θεσσαλονίκη.

Στο 15ο Φεστιβάλ Χορού οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία, με ενιαίο εισιτήριο ημέρας (10 ευρώ), να παρακολουθήσουν σειρά από σύντομες, αντιπροσωπευτικές δημιουργίες (διάρκειας 10΄- 40΄) με την υπογραφή των πιο δραστήριων, ταλαντούχων νέων αλλά και παλιότερων καταξιωμένων χορογράφων, καλύπτοντας όλο το φάσμα του σύγχρονου ελληνικού χορού.

«Στο φεστιβάλ μας συμμετέχουν χορογράφοι όλων των γενιών και αισθητικών κατευθύνσεων, ενώ παρουσιάζονται κυρίως έργα της φετινής σοδιάς. Έργα που δημιουργήθηκαν το 2016. Καταξιωμένοι χορογράφοι, δάσκαλοι, συνυπάρχουν και μοιράζονται τη βραδιά με νεότερους δημιουργούς ακόμα και πρωτοεμφανιζόμενους. Τις νέες δυνάμεις όπως μας αρέσει να τις λέμε» σημειώνει ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων κ. Πέτρος Γάλλιας, υπογραμμίζοντας ότι: «Την πρώτη χρονιά συμμετείχαν 12 ομάδες και φέτος 42! Το φεστιβάλ μας αποτελεί διοργάνωση που συσπειρώνει την κοινότητά μας. Αρκεί να αναφέρουμε οτι στα 15 αυτά χρόνια, παρουσιάστηκαν συνολικά 746 έργα Ελλήνων δημιουργών και εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, έργα που φτιάχτηκαν με αφορμή το Φεστιβάλ Χορού».

Αυτή τη χρονιά το πρόγραμμα εμπλουτίζεται με συμμετοχές από επαγγελματικές σχολές χορού, με σεμινάρια, προβολές και διαλέξεις, ενώ θα φιλοξενηθούν και τρεις guest ομάδες σύγχρονου χορού από το εξωτερικό.
Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα και τις δράσεις αναλυτικά στο: www.mcf.gr
Θεσσαλονίκη
Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη»: Μεταμορφώσεως 7-9, Καλαμαριά, τηλ. κρατήσεων: 2310 458591
Συνδιοργάνωση: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμαριάς

Κείμενο Πέτρου Γάλλια για το 15ο Φεστιβάλ Χορού [αρχείο pdf, 130,4 kb]

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων κ. Πέτρος Γάλλιας, υπογραμμίζει: «Στο φεστιβάλ μας συμμετέχουν χορογράφοι όλων των γενιών και αισθητικών κατευθύνσεων, ενώ παρουσιάζονται κυρίως έργα της φετινής σοδιάς. Έργα που δημιουργήθηκαν το 2016. Καταξιωμένοι χορογράφοι, δάσκαλοι, συνυπάρχουν και μοιράζονται τη βραδιά με νεότερους δημιουργούς ακόμα και πρωτοεμφανιζόμενους.  Τις νέες δυνάμεις όπως μας αρέσει να τις λέμε.
«Την πρώτη χρονιά συμμετείχαν 12 ομάδες και φέτος 44 ομάδες και 55 χορογράφοι! Το φεστιβάλ μας αποτελεί διοργάνωση που συσπειρώνει την κοινότητά μας. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στα 15 αυτά χρόνια, παρουσιάστηκαν συνολικά 759 έργα Ελλήνων δημιουργών και εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, έργα που φτιάχτηκαν με αφορμή το Φεστιβάλ Χορού. 
 
Με τον υπότιτλο “Επανεκκίνηση” σηματοδοτείται η ολοκλήρωση ενός κύκλου, των πρώτων 15 χρόνων του φεστιβάλ και ταυτόχρονα το ξεκίνημα ενός νέου, ακόμα πιο δυναμικού κύκλου. 
 
Δίνοντας βαρύτητα στις νέες ιδέες, στον πειραματισμό και εμπλουτίζοντας το φεστιβάλ και με σεμινάρια, διαλέξεις, εργαστήρια και προβολές, κάνουμε ένα ακόμα βήμα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους δημιουργούς να επικοινωνήσουν και σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό του στούντιο, με νέους χορευτές, ηθοποιούς, μουσικούς, που θα ήθελαν να γνωρίσουν τη μέθοδό τους, την σκέψη και τον τρόπο που δημιουργούν.
 
Το Σωματείο συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του όλα τα έργα που του προτείνονται για το Φεστιβάλ. Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους χορογράφους να παρουσιάσουν το έργο τους αυτόνομα, χωρίς διαμεσολάβηση, χωρίς επιλογή ή έλεγχο. Οι συμμετέχοντες χορογράφοι προσφέρουν τα έργα τους στο Φεστιβάλ χωρίς αμοιβή. Μόνη ανταμοιβή όλων μας, η χαρά της συμμετοχής, στην ετήσια αυτή γιορτή του Σύγχρονου Ελληνικού Χορού και η επικοινωνία μας με το κοινό. 
 
Για ακόμα μια χρονιά, παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο η ύπαρξη ενός δικού μας χώρου. Δουλεύουμε και επιμένουμε για αυτό μας το στέκι γιατί έτσι θα μπορούμε να προσφέρουμε χορό στην πόλη μας, σε όλη την διάρκεια του χρόνου, με σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες και εναλλασσόμενες παραστάσεις. 
 
Το 15ο Φεστιβάλ μας πραγματοποιείται με την συνεργασία του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO και την ουσιαστική στήριξη και φιλοξενία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
 
“Νέες Δυνάμεις”
Για τέταρτη φορά το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων σε συνεργασία με το Ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, διοργανώνουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ μια συμβολική βραδιά “Νέες Δυνάμεις” που τιμά την εκπαίδευση και υπογραμμίζει τη σημασία της. Έτσι την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016, πραγματοποιούμε μια βραδιά αφιερωμένη αποκλειστικά στη νέα γενιά, στους τελειόφοιτους των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού. Φέτος για τρίτη χρονιά, θα δοθούν από μια επιτροπή προσωπικοτήτων του χορού, τρία τιμητικά βραβεία στους συμμετέχοντες τελειόφοιτους: Χορεύτριας, Χορευτή και Χορογραφίας.
 

Στο πρόγραμμα του 15ου Φεστιβάλ περιλαμβάνονται συμμετοχές από επαγγελματικές σχολές χορού, σεμινάρια, προβολές και διαλέξεις, ενώ θα φιλοξενηθούν και τρεις guest ομάδες σύγχρονου χορού από το εξωτερικό.

Athens is Dancing 2015 | Πρόγραμμα παραστάσεων

Αθήνα, 4-7 Ιουνίου 2015
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

"Υπεράσπιση του χορού στην εποχή της λιτότητας"

Περισσότερα...

Eρωτηματολόγιο για επαγγελματίες χορευτές του Σύγχρονου Χορού - Αθανασία Βάρσου

Το παρακάτω ερωτηματολόγιο αφορά τους επαγγελματίες χορευτές του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα και σκοπός του είναι η συλλογή πληροφοριών σχετικά με την επαγγελματική σταδιοδρομία των χορευτών. Το ερωτηματολόγιο είναι μέρος έρευνας για τη διατριβή μου στο μεταπτυχιακό Cultural Economics and Entrepreneurship, του Erasmus University Rotterdam. Η συμμετοχή σας στην έρευνα είναι εθελοντική, και η βοήθεια σας είναι πολύ σημαντική. Συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο συμφωνείτε να συμμετάσχετε στην έρευνα. Οι απαντήσεις θα χρησιμοποιηθούν μόνο για επιστημονικούς σκοπούς και θα διατηρηθεί η ανωνυμία των ερωτηθέντων. Πρόσβαση στις απαντήσεις θα έχει μόνο η ερευνήτρια και το διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου. Ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή σας και εάν χρειάζεστε επιπλέον πληροφορίες, παρακαλώ μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου.

Το λινκ που οδηγεί στο ερωτηματολόγιο είναι Εδώ

Με εκτίμηση,

Αθανασία Βάρσου

email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συνέντευξη του προέδρου Πέτρου Γάλλια

Πέτρος Γάλλιας - Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, μιλάει για το φεστιβάλ που διοργανώνει το σωματείο και την μέχρι σήμερα πορεία του.H συνέντευξη δόθηκε τον Μάιο του 2011.

Περισσότερα...