ιστορικό  Καταστατικό

Ιδρύθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου του 1999 με σκοπό την προαγωγή και διάδοση του χορού και κάθε συναφούς καλλιτεχνικής δραστηριότητας, τη συσπείρωση τωv χορογράφων και τηv ενημέρωση τωv μελών του για κάθε ζήτημα καλλιτεχνικού περιεχομένου. Τα μέλη του είναι το σύνολο σχεδόν των ελλήνων χορογράφων. Τo Σ.Ε.Χ. έχει πραγματοποιήσει από τηv ίδρυσή τoυ μέχρι σήμερα τις εκδηλώσεις:
 
2014 / πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου

Για 2η φορά το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων με τη συνεργασία του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, διοργανώνει δυο βραδιές αφιερωμένες στου νέους χορευτές και χορογράφους, τελειόφοιτους των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Για πρώτη φορά θα δοθούν ειδικά βραβεία στους τελειόφοιτους από επιτροπή προσωπικοτήτων της τέχνης. Συμμετέχουν οι Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού.

2014 / 9 – 29 Ιουνίου

13ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO. 
Α: Στην Αθήνα σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Συμμετέχουν 42 ομάδες χορού και παρουσιάζετε δουλειά 61 χορογράφων.
Β: Στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στα θέατρα Κήπου και Άνετον. Συμμετέχουν 15 ομάδες και παρουσιάζετε δουλειά 19 χορογράφων.

2014 / 17 – 18 Μαΐου

Διήμερο σεμινάριο “contact improvisation & somatics” με την Ann Cooper Albright σε συνεργασία με τον Χώρο Τέχνης 14η Μέρα.

2013 / 4 Ιουνίου – 7 Ιουλίου

12ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO. 
Α: Στην Αθήνα, στο θέατρο του Νέου Κόσμου, στη Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών και στον Χώρο Τέχνης 14η Μέρα. Πήραν μέρος 33 ομάδες χορού και παρουσιάστηκε δουλειά 40 χορογράφων. 
Β: Στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο θέατρο Άνετον και στο Γενί Τζαμί. Πήραν μέρος 10 ομάδες και παρουσιάστηκε δουλειά 15 χορογράφων.

2012 / 19 Μαΐου - 16 Ιουνίου

11ο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και τη συνεργασία του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, του Μουσείου Μπενάκη, του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη και τη συμμετοχή των Ανώτερων Επαγγελματικών Σχολών Χορού, στα θέατρα Αργώ, Ροές, Χώρα, OLVIO και 14η Μέρα. Έλαβαν μέρος 63 ομάδες χορού και παρουσιάστηκε δουλειά 70 χορογράφων.

2012 / 29 Απριλίου

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού σε συνεργασία με την «Κίνηση Μαβίλη» στο θέατρο Εμπρός.

2012 / 27 Φεβρουαρίου - 10 Απριλίου

Σεμινάρια με την Ann Cooper Albright. Η συνεργασία του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων με την Ann Cooper Albright που ξεκίνησε με την παρουσία, την ομιλία και το ανοιχτό μάθημά που προσέφερε στο πλαίσιο του Συνεδρίου μας το 2010 – συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο - Μάρτιο – Απρίλιο του 2012 με μια σειρά πρακτικών και θεωρητικών σεμιναρίων που έδωσε στην Αθήνα σε συνεργασία με το στούντιο14η Μέρα (27/02- 10/03), στην Κέρκυρα σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας (02/04- 06/04) και στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (07/04- 10/04).

2011 / 18 Μαΐου - 11 Ιουνίου

10ο Φεστιβάλ Xορού του Σωματείου με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, την συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, του προγράμματος ATHENS EVERY WEEK, του Μουσείου της Ακρόπολης, του Μουσείου Μπενάκη, του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης, του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη και τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στα θέατρα Ροές, OLVIO, Αργώ και ΠΚ. Έλαβαν μέρος 76 ομάδες χορού και παρουσιάστηκε δουλειά 90 χορογράφων.

2011 / 22 με 28 Μαΐου

Athens Dance Week μια συνεργασία του Σωματείου μας με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το πρόγραμμα ATHENS EVERY WEEK, το Δήμο Αθηναίων, το Ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης, το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη και τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

2011 / 29 Απριλίου

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, την συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, του Μουσείου της Ακρόπολης, το πρόγραμμα ATHENS EVERY WEEK και τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ξεκινώντας από το Σύνταγμα, μια σειρά από χορευτικά happenings πραγματοποιήθηκαν σε τρείς διαδρομές (Ερμού, Ηφαίστου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου) και εφτά στάσεις (Σύνταγμα, Ερμού & Νίκης, Καπνικαρέα, Μοναστηράκι, Θησείο, Ηρώδειο, Μουσείο Ακρόπολης).

Παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Σύρο, Χανιά, σε δημόσιους χώρους (πλατείες, δρόμους κ.λπ.).

Συμμετέχοντας στον εορτασμό, πολλά στούντιο χορού πρόσφεραν δωρεάν μαθήματα όλων των ειδών χορού.

2010 / 5 - 8 Ιουνίου

4η Πλατφόρμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Έλαβαν μέρος 10 ομάδες χορού, μετά από επιλογή 5μελούς διεθνούς επιτροπής, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.

2010 / 8 Μαΐου – 28 Ιουνίου

9ο Φεστιβάλ Xορού του Σωματείου υπό την Aιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, στα θέατρα Ροές, ΗΒΗ και ΠΚ. Έλαβαν μέρος 69 ομάδες χορού και παρουσιάστηκε δουλειά 76 χορογράφων.

2010 / 22 -25 Απριλίου

1ο Διεθνές Συνέδριο Χορού του Σωματείου, σε Συνδιοργάνωση με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και τη στήριξη του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού και της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

2009 / 7 Μαΐου - 23 Ιουνίου

8ο Φεστιβάλ Xορού του Σωματείου υπό την Aιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με την στήριξη του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού και του Eλληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO, στα θέατρα Αλκμήνη, Αργώ, Βασιλάκου και Ροές. Έλαβαν μέρος 42 ομάδες χορού και παρουσιάστηκε δουλειά 56 χορογράφων.

2009 / 25 και 26 Απριλίου

«Συναντήσεις 2009» (3ο Πανόραμα του Σύγχρονου Ελληνικού Xορού και Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού), στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), υπό την Aιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με την στήριξη του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού και του Eλληνικού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO. Έλαβαν μέρος 17 ομάδες χορού και συνομίλησαν με το κοινό 21 χορογράφοι.

2008 / 8 Απριλίου - 15 Ιουνίου

7ο Φεστιβάλ Xορού του Σωματείου υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού, στα θέατρα Ήβη, Αλκμήνη, Ροές, Αργώ και Δίπυλον. Έλαβαν μέρος 49 ομάδες χορού και παρουσιάστηκε δουλειά 73 χορογράφων.

2008 / 18 - 27 Ιανουαρίου

3η Πλατφόρμα του Σύγχρονου Ελληνικού Xορού σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έλαβαν μέρος 19 ομάδες χορού, μετά από επιλογή 7μελούς διεθνούς επιτροπής, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.

2007 / 29 Απριλίου

Επανάληψη των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς).

2007 / 23 Απριλίου

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού στο Μουσείο Μπενάκη (Κουμπάρη), με την παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και βράβευση της Έλλης Σολομωνίδη - Μπαλάνου για το σύνολο την προσφορά της στην τέχνη μας με τα σκίτσα της.

2007 / 30 - 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου

2ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνών. Πήραν μέρος 19 ομάδες χορού και παρουσιάστηκε 15λεπτο δείγμα δουλειάς 20 χορογράφων.

2007 / 16 Μαρτίου - 31 Μαΐου

6ο Φεστιβάλ Xορού του Σωματείου υπό την Αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού στα θέατρα Θησείον, Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, Ροές, Αργώ και Χυτήριο. Έλαβαν μέρος 38 ομάδες χορού και παρουσιάστηκε δουλειά 42 χορογράφων.

2006 / 5 Μαΐου - 22 Ιουνίου

5ο Φεστιβάλ Xορού του Σωματείου με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού στα θέατρα Ροές, Αργώ, Χυτήριο, Μέλι και Εμπρός. Έλαβαν μέρος 55 ομάδες χορού και παρουσιάστηκε δουλειά 86 χορογράφων.

2006 / 2 - 5 Φεβρουαρίου

2η Πλατφόρμα του Σύγχρονου Ελληνικού Xορού σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έλαβαν μέρος 8 ομάδες χορού, μετά από επιλογή 5μελούς διεθνούς επιτροπής με 35λεπτο έργο, στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας και 29 ομάδες χωρίς επιλογή με 15λεπτο δείγμα δουλειάς τους, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος.

2005 / 16 Μαΐου - 19 Ιουνίου

4ο Φεστιβάλ Xορού του Σωματείου με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού στα θέατρα Κ. Δανδουλάκη, Ροές, Αργώ, Εμπρός και Altera Pars. Έλαβαν μέρος 54 ομάδες χορού και παρουσιάστηκε δουλειά 72 χορογράφων.

2005 / 15 Μαΐου

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού στο θέατρο Κ. Δανδουλάκη με βράβευση της Μαρίας Κυνηγού για το σύνολο του έργου της και παρουσίαση δουλειάς των Ελλήνων χορογράφων.

2005 / 22 - 25 Απριλίου

1ο Πανόραμα Σύγχρονου Ελληνικού Χορού σε συνεργασία με το Κέντρο Τεχνών. Έλαβαν μέρος 28 ομάδες χορού και παρουσιάστηκε 15λεπτο δείγμα δουλειάς 28 χορογράφων.

2005 / 10 Ιανουαρίου

Ημερίδα στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με θέμα “Η ταυτότητα του Σύγχρονου Ελληνικού Χορού”.

2004 / 29 Απριλίου

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη με βράβευση της Μαρίας Χορς για το σύνολο του έργου της και παρουσίαση δουλειάς των Ελλήνων χορογράφων.

2004 / 2 Απριλίου - 24 Ιουνίου

3ο Φεστιβάλ Xορού του Σωματείου με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού στα θέατρα Κ. Δανδουλάκη και Ροές. Έλαβαν μέρος 40 ομάδες χορού και παρουσιάστηκε δουλειά 60 χορογράφων.

2004 / 23 - 26 Ιανουαρίου

1η Πλατφόρμα του Σύγχρονου Ελληνικού Xορού σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Έλαβαν μέρος 40 ομάδες και παρουσιάσθηκε 15λεπτο δείγμα δουλειάς 39 χορογράφων.

2004/ Ιανουάριος

Έκδοση του λευκώματος ΧΟΡΟΣ-DANCE πoυ παρουσιάζει 50 ομάδες χορού και τους χορογράφους, χορευτές τους (παραστασιολόγιο, βιογραφικά στοιχεία, φωτογραφίες) από τις εκδόσεις ΚΟΑΝ με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.

2003 / 28 Μαρτίου - 20 Ιουνίου

2ο Φεστιβάλ Xορού του Σωματείου με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού στα θέατρα Κ. Δανδουλάκη και Ροές. Έλαβαν μέρος 38 ομάδες χορού και παρουσιάστηκε δουλειά 54 χορογράφων.

2002 / 16 Μαΐου - 9 Ιουλίου

1ο Φεστιβάλ Xορού του Σωματείου με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού στο θέατρο Κ. Δανδουλάκη. 'Ελαβαν μέρος 19 ομάδες χορού και παρουσιάστηκε δουλειά 28 χορογράφων.

2002/ 29 Απριλίου

Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη με βράβευση της Ζουζούς Νικολούδη για το σύνολο του έργου της, παρουσίαση του τρόπου δουλειάς των Ελλήνων χορογράφων, και ανοιχτή συζήτηση μεταξύ χορογράφων, κριτικών και κοινού για τα προβλήματα του χορού.

2000

Παράσταση χoρoύ με αφιλoκερδή συμμετoχή τωv χoρoγράφωv στo σταθμό Ευαγγελισμός τoυ Μετρό, στο πλαίσιο τωv εγκαινίων τoυ Αττικού Μετρό.

Παραγωγή Videodance Performance με αποσπάσματα έργω 37 ελλήνων χορογράφων μελών του σωματείου. Πρoβλήθηκε σε video wall στoυς σταθμoύς Ομόvoια και Σύvταγμα τoυ Μετρό, στις 5 Μαΐoυ τoυ 2000 στο πλαίσιο τoυ εoρτασμoύ της Παγκόσμιας Ημέρας Χoρoύ σε συvδυασμό με τηv Ευρωπαϊκή Ημέρα Πoλιτισμoύ, πoυ διoργαvώθηκε από τo Δίκτυo Πoλιτιστικώv Πρωτευoυσώv Ευρώπης και τo ίδρυμα Μελίvα Μερκoύρη.

Η ίδια παραγωγή πρoβλήθηκε στο πλαίσιο τoυ Φεστιβάλ Χoρoύ Καλαμάτας 2000 και στo Μήvα Χoρoύ τov Ioύλιo τoυ 2000 στη Θεσσαλovίκη.

1999 / 20 Οκτωβρίου

Παράσταση χoρoύ, με αφιλoκερδή συμμετoχή 18 χoρoγράφωv υπέρ τωv σεισμoπαθώv της Αττικής. Τα έσoδα κατατέθηκαv σε ειδικό λoγαριασμό τoυ Υπουργείου Οικovoμικώv.

 

Καταστατικό