8o Φεστιβάλ Χορού 07/05/2009 - 23/06/2009

Φίλες και φίλοι,

για όγδοη συνεχή χρονιά οι Έλληνες χορογράφοι, σας καλωσορίζουμε στο Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου μας, που πραγματοποιείται με την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την στήριξη του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού, που από την ίδρυσή του στέκετε αρωγός στις προσπάθειές μας για την ανάπτυξη της τέχνης μας.

Φέτος υποστηριχτής μας και το Ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού της UNESCO.

Οι διοργανώσεις του Σωματείου μας: Φεστιβάλ, Πλατφόρμες, Πανοράματα, Συναντήσεις, εστιάζουν στην εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή με την πρόθεση να δημιουργήσουμε ένα πεδίο συνάντησης ανάμεσα στο κοινό και τους Έλληνες χορογράφους, συντελώντας έτσι στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της χώρας μας. Αυτή είναι η σημασία της δικής μας προσφοράς.

Στα 8 φεστιβάλ μας έχουν παρουσιαστεί συνολικά 340 έργα Ελλήνων δημιουργών. Ακόμα, εκτός από τα μέλη μας, κάτω από την ομπρέλα του Φεστιβάλ μας, στις Ανεξάρτητες Παρουσίες, φιλοξενούμε, κάθε χρόνο, νέους χορογράφους που παρουσιάζουν πρώτη φορά έργα τους στο κοινό, χορογράφους που δεν έχουν σταθερές ομάδες και Έλληνες χορογράφους που ζουν και έχουν ομάδες εκτός των συνόρων μας.

Όλοι οι συμμετέχοντες χορογράφοι προσφέρουν τα έργα τους στο φεστιβάλ, χωρίς αμοιβή. Μόνη ανταμοιβή όλων μας, η χαρά της συμμετοχής, στην ετήσια αυτή γιορτή του Σύγχρονου Ελληνικού Χορού και η επικοινωνία μας με σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή τις διοργανώσεις μας, επισκέπτονται την Αθήνα διακεκριμένοι άνθρωποι του χορού για να γνωρίσουν τις δουλειές των Ελλήνων δημιουργών και να προσκαλέσουν ελληνικές ομάδες στις διοργανώσεις που εκπροσωπούν και να τις συστήσουν σε ένα διεθνές κοινό, που τις περισσότερες φορές τις υποδέχεται με πραγματικό ενθουσιασμό.

Για ακόμα μια χρονιά, το μόνιμο και ανεκπλήρωτο μέχρι στιγμής όνειρο μας, η ύπαρξη ενός δικού μας χώρου, παραμένει όνειρο. Ελπίζουμε το ΥΠ.ΠΟ. και το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ. να βοηθήσουν και σύντομα να εκπληρωθεί. Δουλεύουμε για αυτό μας το στέκι, όπου θα οργανώνουμε σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, πρόβες και εναλλασσόμενες παραστάσεις, θα προσφέρουμε δηλαδή, χορό στην πόλη μας, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

Στα Φεστιβάλ μας, το Σωματείο δεν επιλέγει ανάμεσα στα έργα που του προτείνονται. Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους Έλληνες Χορογράφους να δείξουν το έργο τους και να επικοινωνήσουν μαζί σας. Εργαλείο δικό μας είναι η δημιουργία.

Ο τελικός λόγος ανήκει σε εσάς, που αγκαλιάζετε τις διοργανώσεις μας. Αυτό είναι που μας ενδυναμώνει, και παρά τις τρομερά αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργούμε, έλλειψη μόνιμης στέγης, έλλειψη χρημάτων, ανυπαρξία χορηγιών κ.λ.π., για άλλη μια χρονιά, χορογράφοι, χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές και φωτογράφοι είμαστε εδώ, παρόντες, για να σας δείξουμε τα χρώματα, και τις τάσεις της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής δημιουργίας και να καταθέσουμε, εκ νέου, την τέχνη μας σ’ αυτήν τη μεγάλη γιορτή του Σύγχρονου Ελληνικού Χορού.

Καλεσμένοι μας, όλοι εσείς, οι φίλοι του χορού, που καθιερώσατε το Φεστιβάλ μας ως θεσμό, στηρίζετε με την παρουσία σας τις παραστάσεις μας και βοηθάτε ουσιαστικά στην ενδυνάμωση της πεποίθησης μας, ότι η τέχνη μας είναι ζωντανή και αφορά όλο και περισσότερους θεατές.

Ελπίζουμε να κερδίσουμε γι’ άλλη μια φορά την εκτίμηση και την αγάπη σας.

Πέτρος Γάλλιας
Χορογράφος
Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων

το πρόγραμμα σε PDF