Οι έλληνες χορογράφοι με την συνεχή παρουσία και προσφορά τους στα πολιτιστικά δρώμενα, αποδεικνύουν ότι ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, η τέχνη και οι δημιουργοί της δεν σωπαίνουν.

Αγαπημένοι φίλοι,

Η συγκίνηση και η εμπειρία από το 1ο Διεθνές Συνέδριο Χορού του Σωματείου μας, που πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε, είναι νωπές. Νιώσαμε τη σημασία του, αλλά θα χρειαστούμε χρόνο για να δούμε τους καρπούς που θα δώσει, στην χορευτική μας κοινότητα τόσο στην έρευνα και στην δημιουργική διαδικασία όσο και στην παρέμβασή μας στην εκπαίδευση και την κοινωνία.

Θα προσπαθήσουμε να μην χαθεί η μοναδική αυτή ευκαιρία ώστε να αντιληφθεί η πολιτεία την αναγκαιότητα της δημιουργίας ενός πανεπιστημιακού τμήματος για τον χορό καθώς και τη σημασία της διαβάθμισης/ αναβάθμισης των χορευτικών σπουδών και πτυχίων και κυρίως, να αναγνωρίσει τη δυναμική της τέχνης μας στην κοινωνία τον 21ο αιώνα.

Μαθητές, επαγγελματίες χορευτές, χορογράφοι, θεωρητικοί, αλλά και απλοί εραστές του χορού, ζήσαμε τέσσερις μέρες γεμάτες πληροφορίες, προβληματισμούς, γνώσεις, σκέψεις, μα πάνω από όλα βιώσαμε από κοινού: ταξιδέψαμε μαζί, μεταφορικά και κυριολεκτικά, ανταλλάξαμε σκέψεις, συζητήσαμε, ακούσαμε ο ένας τον άλλον. Τολμήσαμε δειλά - δειλά να περιγράψουμε με λόγια αυτά που με τόση αγωνία και αγάπη φτιάχνουμε. Τώρα είμαστε πλουσιότεροι. Έχουμε κοινή εμπειρία.

Οι καλεσμένοι, μας επιστήμονες και δημιουργοί, αυτοί στους οποίους χρωστάει τόσα πολλά η θεωρητική και πρακτική εξέλιξη της τέχνης μας, ήταν εδώ και μοιράστηκαν μαζί μας την σκέψη τους, μας μίλησαν, μας ρώτησαν, μας άκουσαν. Ενδιαφέρθηκαν για τη δημιουργία μας.

Και αυτό, στη χώρα μας, που η από καθέδρας, κακοπροαίρετη και ατεκμηρίωτη κριτική, τόσα χρόνια, προσπαθεί να αποδυναμώσει την σημασία της ελληνικής δημιουργίας και να ταπεινώσει τους έλληνες δημιουργούς, αφορίζοντας τα έργα μας αντί να προσπαθήσει από τις θέσεις εξουσίας να πράξει απλά το καθήκον της, γιατί στην δημοκρατία οι θέσεις κλειδιά και εξουσίας είναι θέσεις προσφοράς στο σύνολο και την κοινότητα και όχι θέσεις διαπλοκής ή στην καλύτερη περίπτωση θέσεις που γίνονται αφορμή για την τόνωση εγωπαθειών και απωθημένων και συγκάλυψη της ανεπάρκειάς του πολιτικού μας συστήματος και υπεκφυγής των ευθυνών του.

Το Συνέδριο δεν έδωσε απαντήσεις, δεν είναι αυτός άλλωστε ούτε ο στόχος ούτε ο ρόλος του. Έκανε όμως το πιο σημαντικό. Έθεσε ερωτήματα. Άνοιξε τον δρόμο για νέες συναντήσεις. Έδωσε αφορμές για συζήτηση, χαρά για να οραματιστούμε και δύναμη για να σχεδιάσουμε και να πραγματοποιήσουμε τα επόμενα βήματά μας. Η σημαντική δουλειά τώρα ξεκινάει. Τώρα είναι η σειρά μας να μιλήσουμε για όλα αυτά και να δούμε πως θα διαχειριστούμε τις πληροφορίες, τη γνώση και την υπέροχη εμπειρία.

Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου, του Φεστιβάλ και της Πλατφόρμα στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, αποχτά ακόμα μεγαλύτερο νόημα. Οι διοργανώσεις μας, εστιάζουν στην εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή, με την πρόθεση να δημιουργηθεί ένα πεδίο συνάντησης ανάμεσα στο κοινό και τους έλληνες χορογράφους, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του σύγχρονου προσώπου της χώρας μας. 

Με αφορμή τις διοργανώσεις μας, επισκέπτονται την Αθήνα διακεκριμένοι άνθρωποι του χορού για να γνωρίσουν τις δουλειές των ελλήνων δημιουργών και να προσκαλέσουν ελληνικές ομάδες στα φεστιβάλ που εκπροσωπούν και να τις συστήσουν σε ένα διεθνές κοινό, που τις περισσότερες φορές τις υποδέχεται με πραγματικό ενθουσιασμό.

Στα εννέα φεστιβάλ μας έχουν παρουσιαστεί συνολικά 403 έργα ελλήνων δημιουργών. Εκτός από τα μέλη μας, στις «Ανεξάρτητες Παρουσίες», φιλοξενούμε, κάθε χρόνο, νέους χορογράφους που παρουσιάζουν για πρώτη φορά έργα τους και χορογράφους που δεν έχουν σταθερές ομάδες. Φέτος, στις «Εκτός των Τειχών» παραστάσεις, φιλοξενούμε και έλληνες συνάδελφους που ζουν και χορογραφούν στο εξωτερικό. Έτσι στο Φεστιβάλ μας, συγκεντρώνεται, σχεδόν ολόκληρη, η σύγχρονη ελληνική δημιουργία. Όλοι οι συμμετέχοντες χορογράφοι προσφέρουν τα έργα τους χωρίς αμοιβή. Μόνη ανταμοιβή όλων μας, η χαρά της συμμετοχής, στην ετήσια αυτή γιορτή του Σύγχρονου Ελληνικού Χορού και η επικοινωνία μας με σας. 

Το Σωματείο δεν επιλέγει ανάμεσα στα έργα που του προτείνονται για το Φεστιβάλ. Δίνει την ευκαιρία σε όλους τους χορογράφους να παρουσιάσουν το έργο τους αυτόνομα και χωρίς διαμεσολάβηση, χωρίς επιλογή ή έλεγχο. Εργαλείο δικό μας, η δημιουργία, ο τελικός λόγος ανήκει σε εσάς, που αγκαλιάζετε τις διοργανώσεις μας. Αυτό είναι που μας ενδυναμώνει, και παρά τις τρομερά αντίξοες συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργούμε - έλλειψη μόνιμης στέγης και χρημάτων, ανυπαρξία χορηγιών κ.λπ.- για άλλη μια χρονιά, χορογράφοι, χορευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, δραματουργοί, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, φωτιστές και φωτογράφοι είμαστε εδώ, παρόντες, για να σας δείξουμε τα χρώματα, και τις τάσεις της σύγχρονης ελληνικής χορευτικής δημιουργίας σ’ αυτήν τη μεγάλη γιορτή του χορού. 

Καλεσμένοι μας, όλοι εσείς, οι φίλοι του χορού, που κάνατε το Φεστιβάλ μας θεσμό, στηρίζετε με την παρουσία σας τις παραστάσεις μας και βοηθάτε ουσιαστικά στην ενδυνάμωση της πεποίθησης μας, ότι η τέχνη μας είναι ζωντανή και αφορά όλο και περισσότερους θεατές. 

Για ακόμα μια χρονιά, παραμένει ανεκπλήρωτο όνειρο η ύπαρξη ενός δικού μας χώρου. Ελπίζουμε το ΥΠ.ΠΟ.Τ.  αλλά και οι ιδιώτες που αγαπούν το χορό, να βοηθήσουν να εκπληρωθεί σύντομα. Δουλεύουμε και επιμένουμε για αυτό μας το στέκι γιατί έτσι θα μπορούμε να προσφέρουμε χορό στην πόλη μας, σε όλη την διάρκεια του χρόνου,  με σεμινάρια, συνέδρια, ημερίδες, πρόβες και  εναλλασσόμενες  παραστάσεις. 

Ευχαριστούμε τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, που στήριξε και έθεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου το 9ο Φεστιβάλ μας, καθώς και τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου, Λίνα Μενδώνη και τον συνεργάτη του Υπουργείου, Πολυχρόνη Πολυχρονόπουλο· το Μουσείο Μπενάκη, τον διευθυντή του, Άγγελο Δεληβοριά, την αναπληρώτρια διευθύντρια, Ειρήνη Γερουλάνου και την υπεύθυνη εκδηλώσεων, Λιάνα Τσομπάνογλου, που για άλλη μια φορά μας προσέφεραν την πολύτιμη βοήθειά τους.

Η στήριξη της τέχνης και μάλιστα της σύγχρονης ζωντανής δημιουργίας, αποτελεί σπουδαία πολιτική πράξη ευθύνης και ουσιαστική επένδυση για το μέλλον.Αγαπημένοι φίλοι, για ένατη συνεχή χρονιά οι έλληνες χορογράφοι, σας καλωσορίζουμε στο  Φεστιβάλ Χορού του Σωματείου μας. Ελπίζουμε να κερδίσουμε γι’ άλλη μια φορά την εκτίμηση και την αγάπη σας.Πέτρος Γάλλιας
Χορογράφος
Πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων