Αγαπημένοι μας φίλοι,

η συγκίνηση και η εμπειρία από το 1ο Διεθνές Συνέδριο Χορού του Σωματείου μας είναι νωπές. Νιώσαμε τη σημασία του, αλλά θα χρειαστούμε χρόνο για να δούμε τους καρπούς του τόσο στην έρευνα και στη
δημιουργική διαδικασία όσο και στην παρέμβασή μας στην εκπαίδευση και την κοινωνία.

Θα προσπαθήσουμε να μη χαθεί η μοναδική αυτή ευκαιρία ώστε να αντιληφθεί η πολιτεία την αναγκαιότητα της δημιουργίας πανεπιστημιακού τμήματος για τον χορό, καθώς και τη σημασία της
διαβάθμισης/αναβάθμισης των χορευτικών σπουδών και πτυχίων και να αναγνωρίσει τη δυναμική της τέχνης μας στην κοινωνία τον 21ο αιώνα.

Οι καλεσμένοι μας, επιστήμονες και δημιουργοί, αυτοί στους οποίους χρωστάει τόσο πολλά η θεωρητική και η πρακτική εξέλιξη της τέχνης μας, ήταν εδώ, μοιράστηκαν μαζί μας τη σκέψη τους και ενδιαφέρθηκαν για τη δημιουργία μας.

Και αυτό, στη χώρα μας, που η από καθέδρας, κακοπροαίρετη και ατεκμηρίωτη κριτική προσπαθεί να αποδυναμώσει τη σημασία της ελληνικής δημιουργίας και να ταπεινώσει τους έλληνες δημιουργούς, αφορίζοντας τα έργα μας, αντί να προσπαθήσει από τις θέσεις εξουσίας να πράξει το καθήκον της: γιατί στη δημοκρατία οι θέσεις-κλειδιά και εξουσίας είναι θέσεις προσφοράς στο σύνολο και στην κοινότητα και όχι θέσεις διαπλοκής ή θέσεις που γίνονται αφορμή για την τόνωση εγωπαθειών και απωθημένων, τη συγκάλυψη της ανεπάρκειας του πολιτικού μας συστήματος και υπεκφυγής των ευθυνών του.

Το Συνέδριο δεν έδωσε απαντήσεις -- δεν είναι αυτός άλλωστε ούτε ο στόχος ούτε ο ρόλος του. Έθεσε όμως ερωτήματα. Άνοιξε τον δρόμο για νέες συναντήσεις. Έδωσε αφορμές για συζήτηση, δύναμη για να
σχεδιάσουμε και να πραγματοποιήσουμε τα επόμενα βήματά μας. Η σημαντική δουλειά τώρα ξεκινάει. Τώρα είναι η σειρά μας να μιλήσουμε για όλα αυτά και να δούμε πώς θα διαχειριστούμε τις πληροφορίες, τη γνώση και την εμπειρία.

Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου και της Πλατφόρμας, στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας, αποχτά ακόμα μεγαλύτερο νόημα, γιατί συνειδητοποιούμε όλο και περισσότερο τα τρομακτικά
αποτελέσματα της πνευματικής αδράνειας των τελευταίων χρόνων, της χαύνωσης όλων μπροστά στην εγκληματική τηλεοπτική ανοησία στη βολή του καναπέ μας και της σιωπής. Η αδρανοποίηση κάθε αντίστασης έφερε τη γενιά μας σε αυτό το τρομερό αδιέξοδο.

Με τη δικαιολογία της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, κάποιοι επιχειρούν να πείσουν την κοινωνία ότι η τέχνη είναι μια άχρηστη πολυτέλεια και οι δημιουργοί της περιττοί.

Μεγαλύτερος κίνδυνος όμως από την οικονομική κατάρρευση είναι η πνευματική ανυπαρξία. Ειδικά σήμερα, που η κοινωνία βιώνει και σπαράσσεται από όλα αυτά τα προβλήματα και μπροστά μοιάζει να υπάρχει μόνο αδιέξοδο, χρειάζονται οι πνευματικοί άνθρωποι και οι δημιουργοί. Η ευθύνη του πνευματικού κόσμου και των δημιουργών σε αυτές τις κρίσιμες εποχές είναι τεράστια.

Με αγωνία και με αυτές τις σκέψεις, θέλοντας να δώσουμε το δικό μας ΠΑΡΩΝ στα γεγονότα που μας συγκλονίζουν, καταθέτουμε και φέτος την τέχνη μας σε αυτή τη γιορτή του Σύγχρονου Ελληνικού Χορού· οι έλληνες χορογράφοι αποδεικνύουμε με τη συνεχή παρουσία και την προσφορά μας στα πολιτισμικά δρώμενα, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο, ότι η τέχνη και οι δημιουργοί της δεν πρέπει, δεν μπορούν και δεν σωπαίνουν.

Φέτος πέντε διευθυντές/προγραμματιστές ευρωπαϊκών φεστιβάλ χορού, οι Martin M. Bartelt, Rolf Dennemann, Sandra Noeth, Samme Raeymaekers και Norbert Servos, μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους στην επιτροπή που επέλεξε τα δέκα έργα που θα παρουσιαστούν στην Πλατφόρμα μας. Κάθε μέρα μετά τις παραστάσεις ο κριτικός και αναλυτής χορού Donald Hutera και η χορογράφος και θεωρητικός του χορού Ana Sanchez-Colberg θα συνομιλούν με τους δημιουργούς παρουσία του κοινού.

Οι διοργανώσεις μας εστιάζουν στην εγχώρια καλλιτεχνική παραγωγή, με την πρόθεση να δημιουργηθεί ένα πεδίο συνάντησης ανάμεσα στο κοινό και στους έλληνες χορογράφους, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση του σύγχρονου προσώπου της χώρας μας.

Με αφορμή τις Πλατφόρμες, επισκέπτονται την Αθήνα διακεκριμένοι άνθρωποι του χορού για να γνωρίσουν τις δουλειές των ελλήνων δημιουργών, να προσκαλέσουν ελληνικές ομάδες στα φεστιβάλ που
εκπροσωπούν και να τις συστήσουν σε ένα διεθνές κοινό, που τις περισσότερες φορές τις υποδέχεται με πραγματικό ενθουσιασμό.

Καλεσμένοι μας, όλοι εσείς οι φίλοι του χορού, που στηρίζετε με την παρουσία σας τις παραστάσεις μας και βοηθάτε ουσιαστικά στην ενδυνάμωση της πίστης μας ότι η τέχνη μας είναι ζωντανή και αφορά όλο
και περισσότερους θεατές.

Η απουσία του Χρήστου Λαμπράκη από την Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, το «σπίτι του χορού», όπως με πολύ καμάρι και τρυφερότητα την είχε ο ίδιος αποκαλέσει, μας συγκλονίζει.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο, που στήριξε και έθεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου την 4η Πλατφόρμα μας, καθώς και τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Λίνα Μενδώνη και τον συνεργάτη του Υπουργείου Πολυχρόνη Πολυχρονόπουλο· τον
πρόεδρο Ιωάννη Μάνο και τη διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τον γενικό διευθυντή Νίκο Μανωλόπουλο και τον διευθυντή καλλιτεχνικού προγραμματισμού Νίκο Τσούχλο, που παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αγκάλιασαν τον ελληνικό χορό και ταξίδεψαν μαζί μας· το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του Μεγάρου.

Η στήριξη της σύγχρονης ζωντανής δημιουργίας, αποτελεί σπουδαία πολιτική πράξη ευθύνης και ουσιαστική επένδυση για το μέλλον.

Αγαπημένοι μας φίλοι, η τέχνη εμπεριέχει την πνοή της ζωής. Τη φλόγα της ανθρώπινης ψυχής. Η τέχνη έχει τη δύναμη να συνομιλεί με την κοινωνία. Σήμερα χρειαζόμαστε μια τέχνη με κοινωνική διεισδυτικότητα, που θα καταδεικνύει τα ζητήματα και θα θέτει ερωτήματα.

Ελπίζουμε να κερδίσουμε για άλλη μία φορά την εκτίμηση και την αγάπη σας.

Πέτρος Γάλλιας

Χορογράφος,
Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων